8 Aralık 2010 Çarşamba

YUNAN USULÜ MUSAKKA

evet, ilk yemek tarifimle karşınızdayım: yunan usulü musakka. şimdiye kadar yemek yaparken daha hiçbir tarifi bire bir pişirmedim, çünkü "göz kararı"nın yemeğe tadını veren şey olduğuna inanıyorum. dolayısıyla da tarif yazmak aslında benim açımdan oldukça zor. benim burada yayınladığım yemek tariflerine de benim diğerlerine yaptığım muameleyi yapmanız en iyisi olacaktır: hoşunuza gitmeyen malzemeyi çıkarın, isterseniz farklı baharatlar kullanın, pişirirken yemeğin tadına bakın (ahçılar neden şişman olur sanıyorsunuz?) ve gerekli görürseniz değişikliklere gidin.



malzemeler: (4-5 kişi için)

4 orta boy patlıcan
5 orta boy patates
ayçiçek yağı
2 yemek kaşığı tereyağı (ya da margarin)
4 yemek kaşığı un
2 orta boy soğan
1 diş sarmısak
2 yumurta
500 gram kıyma
yarım kilo domates
3 yemek kaşığı domates salçası
500 ml süt
tuz, karabiber, dağ kekiği, kimyon
ve bolca rendelenmiş kaşar peyniri

yemeğin hazırlanışı:

patlıcanları ince halkalar halinde kesin, tuzlayın ve kahverengileşinceye kadar ayçiçek yağında kızartın. daha sonra mümkün olduğunca yağını - örneğin kağıt havluyla - alın.

doğradığınız soğanı ve sarmısağı - yine ayçiçek yağında - soğan pembeleşmeye başlayana kadar kızartın. ardından kıymayı katın. kıymayı karıştırarak biraz kızarttıktan sonra küp küp doğranmış domatesleri, salçayı ve baharatları katın. elde ettiğiniz karışımı suyunu çekene kadar (yaklaşık 20 dakika) pişirin.

patatesleri halka halka doğrayın, tuzlayın ve ayçiçek yağında biraz kızartın. (gerek patlıcanı, gerekse patatesi - yemeği daha sonra fırına vereceğinizden - çok fazla kızartmamaya dikkat edin.)

kızarma işlerini hallettikten sonra (ya da yeterince hamarat olduğunuza inanıyorsanız aynı anda) beşamel sos hazırlayın:

tereyağını bir tavada erittikten sonra un katıp karıştırmaya başlayın. yavaş yavaş süt katıp karıştırmaya devam edin. (dikkat etmeniz gereken unun sütün içine eşit oranda yayılması, topak topak olmaması.) sos kaynar hale geldiğinde yumurta (ve tercihen biraz rendelenmiş kaşar) ekleyin. sos hazır hale geldikten sonra bir süre bırakın kendi halinde soğusun.

yüksek kenarlı bir tepsinin dibine çok az tereyağı sürün. önce patatesleri dizin, ardından patlıcanları. kıyma karışımını ekledikten sonra birer kat daha patlıcan ve patates halkaları dizin. beşamel sos döktükten sonra yemeğin üstünü rendelenmiş kaşarla kaplayın.

tepsiyi önceden 190 derecede ısıtılmış fırında 45-50 dakika tutmanız gerekiyor. fırından çıkardıktan sonra birkaç dakika bekleyip yemeği servis edebilirsiniz.



dediğim gibi: bence yemek tarifleri bire bir uygulanmaktan çok fikir vermek için var. ne bileyim, kimyon sevmeyen kimyon katmasın, yemeğin fırında 40 dakikada olduğuna karar verirseniz, "ama adam 45-50 dakika demişti" diyerek akşam yemeğinizin içine etmeyin vs. evet, sizin de gördüğünüz gibi klasik bir yemek tarifleri sayfası ol(a)mayacak burası...

bir de: bu seferlik yemeğin resmini internetten almak zorunda kaldım, çünkü tarifi yazmaya karar verdiğimde, çoktan musakkayı mideye indirmiştik. bundan sonra elimden geldiğince kendi pişirdiğim yemeğin resmini kullanmaya çalışacağım...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...